Cash is de levenslijn van je onderneming. Een goede cash flow forecast is daarom een onontbeerlijk beleidsinstrument. In een eerdere blog beschreven we reeds het belang van een goed zicht op je runway. Bedrijfsleiders hebben vaak een heldere visie op de toekomst, maar zelfs dan kunnen subtiele doch cruciale details bij budgettering en het opmaken van een forecast over het hoofd worden gezien. Blijf altijd alert op deze valkuilen bij het opstellen van je cashflowprognose.
Personeel: eindejaarspremie en dubbel vakantiegeld
Voor de meeste bedrijven vormen de personeelskosten een van de grootste uitgavenposten. Daar bovenop hebben in België de meeste werknemers naast dubbel vakantiegeld ook recht op een eindejaarspremie (ook wel dertiende maand). Hierdoor heb je in de zomer en op het einde van het jaar, wanneer deze betaald dienen te worden, een grotere cash out. Deze wordt al vaker vergeten in rekening te brengen bij het opmaken van je cash flow forecast. Let hier dus op.
Om je resultaat goed te kunnen interpreteren is het aangewezen om de kosten voor vakantiegeld en eindejaarspremies te spreiden over het hele jaar. Als je dit niet doet krijg je in de zomer en op het einde van het jaar een dip in je resultaat die soms niet geanticipeerd is.
Netto werkkapitaal
Het netto werkkapitaal zijn de middelen die een onderneming nodig heeft om zijn business draaiende te kunnen houden. Deze omvatten onder andere je voorraad, je handelsvorderingen en -schulden, BTW, etc.
Handelsvorderingen en schulden
Je openstaande klanten en leveranciers kunnen een grote impact hebben op je toekomstige cash flow. Op basis van lijsten met vervaldagen van facturen uit je boekhouding kan je deze impact inschatten.
Op de betaling van kosten en opbrengsten zit meestal ook een vertraging ten opzichte van je resultaat. Dit heeft een invloed op de verwachte cash flows die voortvloeien uit het resultaat van je budget of forecast. Ga per type kost of opbrengst na wat de te verwachten betaaltermijnen zijn en gebruik deze om je cash flow in te schatten.
BTW
Verlies ook de BTW niet uit het oog. Ga je bijvoorbeeld een grote investering doen, vergeet dan niet dat je de BTW hierop pas enkele maanden later zal terugkrijgen, en dan ook in rekening zal moeten brengen.
Voorraad
Als je voorraad hebt, denk dan zeker ook na over hoe deze zich opbouwt. Voorraad kan een groot stuk van je werkkapitaal uitmaken. Fluctuaties in je voorraad doorheen het jaar kunnen er ook toe leiden dat je op bepaalde momenten nood hebt aan extra cash, die je bijvoorbeeld met straight loans kan overbruggen. Moet je grote hoeveelheden aankopen? Leg je een bepaalde veiligheidsreserve aan? Zijn de producten die je aankoopt onderhevig aan seizoenaliteit? Door een antwoord te bieden op al deze vragen zal je je cash flow forecast nauwkeuriger in kaart brengen.
Revenue recognition
Bied je je diensten aan in de vorm van abonnementen, let dan ook op het verschil tussen de omzet en cash flow die hieruit vloeit. Vaak worden abonnementen jaarlijks gefactureerd, maar de omzet van deze contracten moet je in de boekhouding in principe spreiden over de looptijd van de gefactureerde periode. Probeer gegronde assumpties te maken over de verdeling van je abonnementen (maandelijkse, jaarlijkse, etc.). De data van je lopende abonnementen kan je hierbij zeker helpen.
Andere zaken die soms over het oog verloren worden
Leningen
Maak een overzicht van alle leningen die je aan bent gegaan. En reken deze, op basis van de aflossingstabellen, mee in je cash flow.
Kapitaal & Dividenden
Controleer of je geplande kapitaalverhogingen of verminderingen inbegrepen hebt in je berekeningen.
Dividenden over een vorige periode worden ook vaak vergeten.
Investeringen (Capex)
Investeringen worden geleidelijk in het resultaat opgenomen in het resultaat, door middel van afschrijvingen. Daarnaast worden deze afschrijvingen onder je EBITDA (Earning Before Interest Taxes Depreciation & Amortization, operationeel resultaat) opgenomen. Hierdoor worden investeringen af toe vergeten bij het opmaken van budgetten of cash flow forecasts. Denk daarom na over welke investeringen je nodig hebt: Ga je nieuwe personeelsleden aanwerven en heb je hier kantoormeubilair of computers nodig? Heb je machines die aan vervanging toe zijn?
Belastingen
Vergeet ook je vennootschapsbelasting niet. Betaal je voorschotten? Moet je nog een afrekening betalen over het vorige jaar? Contacteer je boekhouder en overloop dit met hem zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
Historische cash flow
Vergelijk je cash flow forecast met je historische cash flow om na te gaan of je niets vergeet. Om de vergelijking zo eenvoudig mogelijk te maken gebruik je het best hetzelfde formaat als je financiële rapportering (lees hier hoe je zelf een SaaS P&L kan opstellen).