Geschreven door:

Pieterjan van Dam

bijgewerkt op:
November 23, 2023
4
min

Wat is je runway en waarom is deze zo belangrijk?

Toon Samenvatting
Verberg samenvatting

In tijden waar onzekerheid groot is en financiering schaars is het belangrijk om een goed zicht op je cash flow en je runway te hebben. Monitr CEO, Pieterjan geeft meer uitleg over wat je runway is en waarom deze zo belangrijk is.

Wat is je runway?

Om met een vliegtuig van de grond te komen heb je een voldoende lange startbaan nodig. Deze geeft je de tijd om op snelheid te komen en om zo veilig mogelijk op te stijgen. Is je startbaan echter niet lang genoeg dan gebeuren er ongelukken.

Factoren die de nodige runway voor een vliegtuig bepalen zijn onder andere de grootte en het gewicht van je vliegtuig, de snelheid die het nodig heeft om op te stijgen en de versnelling.

Dezelfde logica kan toegepast worden op je onderneming om na te gaan of je voldoende cash hebt om veilig je reis verder te zetten. Vervang de grootte en het gewicht van het vliegtuig door je maandelijkse cash burn (negatieve cashflow), en de versnelling door de groei die je kan boeken. Je voorziet best ook een buffer om eventuele tegenwind op te vangen.

We lichten je in deze blog toe wat een runway is, en hoe je deze kan bepalen.

Je runway berekenen

Om je runway te berekenen moet je rekening houden met twee factoren:

  • De hoeveelheid cash die je ter beschikking hebt
  • Je maandelijkse cash burn

Deel de beschikbare hoeveelheid cash door je gemiddelde maandelijkse cash burn of maak een forecast op om na te gaan hoeveel maanden je verder kan met je huidige cash.

Je runway kan je inzichtelijk maken door deze weer te geven in een grafiek met de maanden op de x-as en je geschatte resterende cash op de y-as.

Onderstaand een voorbeeld van een onderneming die een runway heeft van 4 maanden. Om liquiditeitsproblemen te vermijden van maand 8 tot maand 12 zullen ze extra financiering moeten ophalen of hun cash burn verlagen.

Hoeveelheid cash ter beschikking

De hoeveelheid cash die je ter beschikking hebt is redelijk eenvoudig te bepalen, hiervoor moet je je bankrekeningen consulteren. In tegenstelling tot een vliegtuig kan je tijdens het opstijgen je runway wél verlengen. Door middel van extra kapitaal, leningen of subsidies. Hou er echter rekening mee dat een financiering zoeken al snel enkele maanden in beslag kan nemen.

Maandelijkse cash burn

De eenvoudigste manier om je cashburn te bepalen is om de historische evolutie van je cash burn door te trekken. Vaak zal dit echter te kort door de bocht zijn, en daardoor niet echt betrouwbaar.

We raden je dan ook aan om je toekomstige cashflow te voorspellen door een forecast te maken. Je kan je historische cijfers gebruiken als basis.

Gebruik historische gegevens om een forecast te maken

Een goede analyse van je historische cijfers kan aardig helpen bij het maken van een forecast. Start door je cijfers weer te geven in een formaat dat aangepast is aan je onderneming zodat je hier de nodige informatie uit kan halen.

Nadat je opbrengsten en kosten onder de knie hebt, kan je op basis van deze analyse een financieel plan (of model) maken. Trek echter niet zo maar het verleden door, sta stil bij seizoenaliteit en eventuele investeringen in activa die nodig zijn. Om een forecast te maken van je cashflow hou je het best ook rekening met je actuele balans (wanneer verwachting betaling van openstaande vorderingen? Wanneer moet ik openstaande schulden aflossen? etc.).

Het opmaken van een model gaat het eenvoudigst in een spreadsheet (zoals excel), maar er zijn ook specifieke tools beschikbaar op de markt (bv. EY Finance Navigator). Maak deze in hetzelfde formaat als je rapportering over je historische cijfers, dit laat je later toe eenvoudig afwijkingen ten opzichte van je plan vast te stellen.

Je kan de logica van je model testen, door historische operationele parameters en cijfers als input op te geven en het resultaat te vergelijken met je effectief gerealiseerde cijfers.

Resultatenrekening en cashflow statement

Om een grondige analyse te maken van je historische cijfers gebruik je best een P&L (resultatenrekening) en cashflow statement. Je past het formaat best aan de specificiteit van je onderneming, om zo veel mogelijk inzicht te krijgen. Een bedrijf in de retail sector heeft bijvoorbeeld een andere structuur dan een SaaS provider. Zo kan je je omzet opsplitsen in relevante categorieën of je kosten weergeven per afdeling om eenvoudig je CAC (customer acquisition cost) te kunnen berekenen.

De resultatenrekening geeft je een zicht op de winst of verlies in een bepaalde periode.

Onderstaand een voorbeeld van een P&L

De cashflow statement geeft de verandering van je cash over een bepaalde periode weer. Typisch deel je een cashflow statement op in drie delen:

  1. De operationele cashflow: deze geeft de kasstromen weer uit je bedrijfsvoering. Dit vertrekt vanuit je operationele resultaat en de mutatie van je openstaande handelsvorderingen, -schulden en voorraden.
  2. De investerings cashflow: deze geeft je kasstromen met betrekking tot investeringen (zoals computers of gebouwen) weer.
  3. De financiële cashflow: deze geeft de kasstromen met betrekking tot de financiering van je onderneming weer.

Pieterjan van Dam

Geschreven door:

Pieterjan van Dam is een gebeten cash flow expert en ex-CFO van meerdere startups. Na een glansrijke carrière achter als auditor en consultant bij Deloitte, zet hij nu zijn tanden in het ondernemingsleven. Als CFO zag Pieterjan dat bedrijven vaak worstelde met het betrouwbaar en accuraat berekenen van hun cijfers. Maak kennis met Monitr - automatische cash flow forecasting - voor KMO's.

Veelgestelde vragen

No items found.
Andere bekeken ook

Vraag een gratis gepersonaliseerde testcase aan of bespreek vrijblijvend de mogelijkheden voor je kantoor

Ik wil een demo

Vraag een testcase aan voor je bedrijf? Ik wil een test case